Hallo , laten we het jaar goed beginnen en even wat vertellen over de Pluktuin. Wat doe je zoal in de winter in een Pluktuin, nou eigenlijk niet zo veel. Er staan veel een jarige bloemen in , en die laten we zo lang mogelijk staan zodat allerlei dieren er nog wat van kunnen eten. Ik zie de hele winter allerlei kleine vogeltjes af en aan vliegen. De vaste planten laat ik ook staan. Alleen sommige struiken heb ik flink teruggesnoeid. Toch moeten de perken waar de een- jarige bloemen staan flink bemest worden, we doen dit met stalmest van mijn zwager zijn koeienbedrijf. Dit is vaste mest met veel stro erin dat is goed voor de bodem. Onze tuin bestaat uit zandgrond waar we veel humus in moeten brengen zodat de grond niet zo snel uitdroogt in de zomer. Ook is het goed voor het bodemleven, hoe meer pieren hoe beter. Die maken de grond luchtig en zorgen voor een betere structuur. En natuurlijk leveren de bloemen betere prestaties door deze bemesting. Al met al toch meer werk als je denkt. Het is gewoon waar als je zegt dat in een tuin altijd werk is. De zaden voor dit jaar zijn al weer besteld en geleverd. Vanaf februari gaat het zaaien binnen weer volop beginnen. De dagen worden langer en dan gaat het werk mee, kortom er komt weer een mooie tijd aan. Groeten Willy en Helmi.