Stel, ik had 10 jaar geleden besloten om te stoppen met de Pluktuin en alles wat er toen in de tuin stond zijn gang laten gaan. Dan hadden er nu alleen nog maar brandnetels en andere zogenaamd woekerende planten ingestaan , zoals guldenroede en persicaria en niet te vergeten zevenblad (komen trouwens mooie witte bloemen in). Ook stonden er dan papavers , knopkruid, zegekruid , want dat zijn makkelijk kiemende eenjarige. Als je de natuur zijn gang laat gaan krijg je een heel ander plaatje. De woekerende soorten vermeerderen zich door wortelstokken (rizomen) uitlopers en zijn nauwelijks te stoppen. Elk stukje wortel kan weer een nieuwe plant worden. De eerder genoemde eenjarigen hebben zaaddoosjes met enorm veel zaden erin die jaren goed blijven en telkens weer kiemen bij wat licht en vocht. Kortom als je niet elk jaar weer genoemde soorten het leven een beetje zuur maakt dan woekeren ze. Wij doen er dan ook alles aan om elk jaar weer zo veel mogelijk soorten in onze tuin te krijgen. We zaaien , stekken en planten zoveel mogelijk. Als je meer biodiversiteit wilt zul je hard moeten werken , en dat gaat niet als je achter je computer zit. Kortom werk aan de winkel. Groeten Helmi en Willy.